Subject: Comment: Interim Rule Implementing the CREATE Act of 2004
Attention: Robert A. Clarke
Dear Mr. Clarke,

Two questions have come up in connection with the USPTO's Interim Rule
"Changes To Implement the Cooperative Research and Technology
Enhancement Act of 2004" published at 70 Fed. Reg. 1818 (January 11,
2005); see
http://www.uspto.gov/web/offices/com/sol/notices/70fr1818.pdf

Question 1

Summary: The USPTO has taken the position that Section 3 of the CREATE
Act changes the effective date of the American Inventors Protection Act
of 1999 (AIPA), such that the AIPA now applies even to applications
filed prior to November 29, 1999. See page 1819 in the above Federal
Register. What research has the PTO performed to confirm that this is
a correct interpretation of Section 3, such that the public can
reasonably rely on this interpretation in the absence of any court
decision on the question?

Details: As a preliminary matter, the Interim Rule actually states
that the AIPA is now applicable to applications filed prior to
"December 29, 1999", not "November 29, 1999" as stated above. However,
in a telephone conversation with Ms. Terry Dey ((571)272-7730, OFFICE
OF PATENT LEGAL ADMINISTRATION) on January 13, 2005, Ms. Dey confirmed
that "December" was a typo for which "November" was intended.

Turning to the substance of this question, it is true that Section 2 of
the CREATE Act replaces § 103(c) in its entirety, and that Section 3
states the Act applies to any patent granted on or after the date of
the enactment of the CREATE Act. Taken at its face, it would seem that
the PTO's interpretation is correct.

However, the legislative history of the CREATE Act very clearly
indicates that the sponsors never considered that its enactment might
change the effective date of AIPA. In its original House form, as
introduced to the House on June 9, 2003 (see H.R. 2391 IH Introduced in
House, Cong. Rec. House, June 9, 2003, page H5088), Section 3 of the
CREATE Act specified "amendments made by this Act shall apply to any
patent granted before, on, or after the date of the enactment of this
Act." In this very-early version of the Act, the substantive change
effected to § 103 (c) was dramatically different from that eventually
enacted, and by the time the bill was reported in the House on February
24, 2004 (see HR 2391 RH Reported to the House, Cong. Rec. House,
February 24, 2004, page H574) the substantive change to § 103 (c) was
much closer (maybe identical) to that ultimately enacted. Importantly,
the effective date provisions had been changed to the current "any
patent granted on or after the date of the enactment of this Act". No
mention was made as to the reasons for changing the effective date, but
it cannot fairly be said that the intention was to affect AIPA too.

Moreover, the legislative history is clear that the focus of the CREATE
Act was to undo the Federal Circuit's decision in 0ddzOn v. Just Toys
(43 USPQ2d 1641 Fed. Cir. 1997). The record contains a few mentions of



this "narrow" focus of the CREATE Act. For example, in Senator Leahy's
comments when S.2192 was introduced to the Senate on March 10, 2004, he
stated:

"However, the Federal circuit in its ruling [in 0ddzOn] invited
Congress to better conform the language of the Bayh-Dole Act to the
intent of the legislation. The " CREATE Act'' does exactly that by
ensuring that non-public information is not considered "~ “prior art''
when the information is used in a collaborative partnership under the
Bayh-Dole Act. The bill that my colleagues and I are today offering
also includes strict evidentiary burdens to ensure that the legislation
is tailored narrowly in order to solely fulfill the intent of the Bayh-
Dole Act. I ask that my colleagues support the "~ “Cooperative Research
and Technology Enhancement Act of 2004.'' " (See Cong. Rec. Senate,
March 10, 2004, page S2559)

In view of this "narrow" focus, some might argue that it is not
altogether clear that our Congress also intended to change the
effective date of AIPA. Clearly, if an Applicant in a pre-1999
application relied on the PTO's interpretation to (for example)
disqualify commonly assigned §102 (e) prior art that had been applied in
a §103(a) rejection, then the Applicant's patent might be invalidated
if a court were to disagree with the PTO's interpretation.

Accordingly, it is believed appropriate for the PTO to explain the
basis for its interpretation, so that Applicants can decide for
themselves whether to rely on it.

Question 2

Summary: The Interim Rule would require an amendment to the
specification to disclose the names of the parties to the joint
research agreement, and to "set forth the date the joint research
agreement was executed and a concise statement of the field of the
claimed invention". (Again at page 1819 of the above Federal
Register.) The CREATE Act only requires a disclosure of the names.
Why does the PTO require more, and in several very-real situations, is
it even possible to comply with these additional requirements?

Details: Legislative history seems to suggest that Congress
deliberately chose to define a "Joint Research Agreement" broadly. For
example, in Mr. Sensenbrenner's Report from the House Committee on the
Judiciary (dated February 24, 2004, see House Rpt. 108-425 on H.R.
2391), Mr. Sensenbrenner states:

"Section 2 also defines the term "joint research agreement' as a
‘written contract, grant, or cooperative agreement.' By doing so,
Congress does not intend to prescribe the specific form of the
agreement parties must use to benefit from this Act nor to require the
writing be contained in a single instrument. Congress does intend the
writing to demonstrate that a qualifying collaboration existed prior to
the time the claimed invention was made and that the claimed invention
was derived from activities performed by or on behalf of parties that
acted within the scope of the agreement.

"The term "~ joint research agreement,' used in section 2 of the
Act, is not limited to joint research agreements under the Bayh-Dole



Act (Sec. 200 et seqg. of the Patent Code), but also includes other
governmental or private sector cooperative research agreements,
development agreements, and other transaction agreements, including
Government Cooperative Research and Development Agreements (15 U.S.C.

3701a), and Department of Defense or National Aeronautics and Space
Administration (NASA) “other transaction' agreements (10 U.S.C. 2371,
42 U.S.C. 2473" (House report, page 9)

The PTO's Interim Rule does not appear to follow the flexibility
envisioned by Congress. Congress would allow multiple different
writings, entered on multiple different dates. This is a reality in
actual practice, where the participants to a joint research effort do
not all join on the same date, but rather join in individually, some on
later dates than others. But the PTO rule would appear to envision
only a single writing on a single date. Since the CREATE Act does not
require this information anyway, why does the PTO require compliance
with a rule that could not be followed in many real-world Jjoint-
research efforts?

Thank you for your attention.

Very truly yours,

Michael K. O'Neill

These questions are submitted on behalf of an individual member of the
Orange County (California) Patent Lawyers Association.

cc: by facsimile to (571) 273-7735, for the attention of Robert A.
Clarke
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