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This is a decision on the RENEWED PETITION UNDER 37 C.F.~.

§ 1.181(a); REQUEST TO RECONSIDER AND WITHDRAW HOLDING OF

ABANDONMENT filed November 21, 2006.


The petition is DENIED. This decision may be viewed as a final

agency action within the meaning of 5 U.S.C. §704 for purposes

of seeking judicial review. See MPEP 1002.02.


BACKGROUND 

The above-identified application became abandoned for failure to 
file a timely and proper reply to the non-final Office action 
mailed July 29, 2005. This Office action set a shortened 
statutory period for reply of three (3) months, with extensions 
of time obtainable under § 1.136(a). No reply considered filed 
and no extension of time considered obtained, the application 
became abandoned effective October 30, 2005. A courtesy Notice 
of Abandonment was mailed on February 14, 2006. 

By decision mailed June 8, 2006, the initial petition to

withdraw the holding of abandonment filed March 6, 2006 was

dismissed. The holding of abandonment was held to be proper

because the response was not received within the statutory

period for response and the paper did not include a proper
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certificate of mailing' to be considered timely filed as provided

by 37 CFR 1.8.


On August 7, 2006, applicants filed a renewed petition. By

decision mailed September 25, 2006, the prior decision

dismissing the petition was affirmed. Citing MPEP 512, the

decision stated that the requirement that the certificate of

mailing under 37 CFR 1.8 be signed is well established. Further,

the decision pointed out that the language cited by petitioner,

as suggestive of a requirement that the certificate be signed,

suggests who may sign the certificate. The decision

reemphasized that the requirement that the certification be

signed is not discretionary.


OPINION


A non-final Office action was mailed in this application on July

29, 2005. This Office action set a three-month period for

reply, extendable to six-months or until Monday, January 30,

2006 (with payment of an extension of time fee). On February 2,

2006, the Office received an amendment signed by attorney J.

Nicholas Gross and a petition for extension of time and fee

authorization. The amendment (which stated that a three month

extension of time was enclosed) concluded as follows:


Respectfully submitted,

[signature of Mr. Gross]


J. Nicholas Gross


Registration No. 34,175

Attorney for Applicant(s)


January 30, 2006

[address,


telephone,

fax]


I hereby certify that the foregoing is being deposited with

the U.S. Postal Service, postage prepaid, to Mail Stop

Amendment, Commissioner for Patents, P.O. Box 1450, Alexandria,

VA 22313-1450 this 30th day of January 2006.
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As the closing certification was not signed, no benefit under 37

CFR 1.8 was given to the papers1. The papers were treated as

received on February 2, 2006. See 37 CFR 1.6. As the last date

for timely reply was Monday, January 30, 2006, the application 
became abandoned for failure to file a timely reply to the 
Office action. 

On instant renewed petition, petitioner continues to maintain

that his unsigned certificate of mailing is entitled to the

benefit of 37 CFR 1.8. Petitioner maintains that the decision


of September 25, 2006 is unsupportable. Petitioner contends

that:


.	 The decision is based on a mistaken interpretation of CFR

1.8. There is no requirement in 37 C.F.R. 1.8 for a

separate signature on a certificate of mailing;


.	 The decision fails to point to language in § 1.8, but

rather relies on MPEP 512. Petitioner argues that the PTO

cannot interpret the MPEP in a manner that is contrary and

imposes greater burdens than the Regulations;


.
 The decision fails to address any of the citations from

MPEP 512 noted in his first Petition. Petitioner argues

that several areas of the 512 refer to the examples as

"suggested formats;"


.	 The decision fails to cite any authority or give any

explanation of why the proffered substitute Certification

does not meet the requirements of MPEP 512. Petitioner

argues that, instead, the decision states in a conclusory

fashion that "... a signed certificate on petition" cannot

correct the present error. Petitioner argues that with all

due respect that is not the issue: the issue is what is

required by 37 CFR 1.8 and MPEP 512 as an adequate

certificate for the original mailing.


Petitioner's contentions have been considered, and found

unpersuasive.


The regulation at issue, 37 CFR 1.8 provides, in pertinent part,

that:


(a) , correspondence required to be filed
...


1 The petition for extension of time did not include a certificate of mailing

signed or unsigned.
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in the U.S. Patent and Trademark Office within a set period

of time will be considered as being timely filed if the

procedure described in this section is followed. The actual

date of receipt will be used for all other purposes.


(1) Correspondence will be considered as being timely

filed if: .


(i) The correspondence is mailed or transmitted prior to

expiration of the set period of time by being:

(A) Addressed as set out in § 1.1(a) and deposited with

the U.S. Postal Service with sufficient postage as first

class mail;


(ii) The correspondence includes a certificate for each

piece of correspondence stating the date of deposit or

transmission. The person signing the certificate should

have reasonable basis to expect that the correspondence

would be mailed or transmitted on or before the date

indicated.


It is undisputed that the paper filed is of the type which can

obtain the benefit of being considered timely filed based on

being mailed in accordance with 37 CFR 1.8. The point of

contention is whether to be mailed in accordance with 37 CFR 1.8


the certificate itself must be signed or whether it is

sufficient that only the paper on which the certificate is

printed be signed. As indicated in the prior decisions, the

Office interprets 37 CFR 1.8 as requiring that the certificate

be signed.


The prior decisions are based on a proper interpretation of the

procedure to obtain the benefit of the certificate of mailing

practice pursuant to 37 CFR 1.8 and appropriately relied on MPEP

512 for clarification of the requirements of the rule.


37 CFR 1.8 does not explicitly state that both the certificate

of mailing and the paper have to be signed. Nonetheless, the

language of the rule supports a conclusion that 37 CFR 1.8

requires the signature of the person who causes the paper to be

mailed on the certificate. Subsection (ii) of rule 1.8 requires

a certificate and imposes a burden on the person signing the

certificate (i.e. the person should have reasonable basis to

expect that the correspondence would be mailed or transmitted on

or before the date indicated.) The imposition of this burden
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(as well as the certification of deposit in the mail on a

certain date) would be meaningless if no one had to sign the

certificate. Signing of the paper on which the certificate is

placed is not sufficient to make the certification. The

certificate of mailing is a upaper" within the paper certifying

that the substantive paper was mailed to the Commissioner for

Patents, P.o. Box 1450, Alexandria, VA 22313-1450 by the signer

of the certificate. Whereas, the substantive paper is signed by

the drafter of the paper attesting to the paper's contents. See

37 CFR §10.18. The person signing the certificate is not

necessarily the person who drafted the paper. For example, an

amendment is often signed by the attorney of record and the

certificate of mailing is signed by the secretary or paralegal

who placed the amendment in the mail.


It is appropriate to look to the Manual of Patent Examination

Procedures (MPEP) for interpretation of this rule and for

clarity on the procedure to be followed to comply with 37 CFR

1.8. 35 U.S.C. 2, authorizes the USPTO, subject to the policy

direction of the Secretary of Commerce, to establish

regulations, not inconsistent with law, for the conduct of

proceedings in the USPTO. It is acknowledged that the MPEP does

not carry the force of law. However, the MPEP does clarify

USPTO regulations and chapter 512 entitled Certificate of

Mailing or Transmission, in particular, is directed to the

procedure to be followed by applicants and by the Office, with

respect to 37 CFR 1.8 practice.


The clarification of the rule set forth in the MPEP is


consistent with the regulation. It is petitioner's

interpretation of 37 CFR 1.8 that is contrary to the rules and

regulations. The Office in MPEP 512 has specifically advised

applicants that their signature on the paper alone is not 
sufficient. This section clearly and unambiguously states that 
both the paper and the certificate must be signed. Again 
unequivocally, MPEP 512 states: 

I. PROCEDURE BY APPLICANT


(A) The certification requires a signature. Specifically,

if the certification appears on a paper that requires a

signature, two signatures are required, one for the paper

and one for the certification. Although not specifically

required by 37 CFR 1.8, it is preferred that the

certificate be signed by the applicant, assignee, or

resistered practitioner.
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The decision did address petitioner's citations to MPEP 512

noted in his prior petitions. Petitioner was referred back to

section (A) of MPEP 512, quoted above, that states that "it is

preferred that the certificate be signed by the applicant,

assignee or registered practitioner." Further, it was not

disputed that the MPEP 512 provides suggested formats for a

certificate of mailing. Nonetheless, the requirement remains

regardless of format that the certificate of mailing be signed.

The prior decisions did not accept the unsigned certificate of

mailing as originally filed or the substitute certificate of

mailing.


Further, it is expressly stated that the guidelines set forth in

MPEP 512 are not contrary to or inconsistent with 37 CFR 1.8 or

with any patent statute. As previously stated, 37 CFR 1.8

already imposes a burden on the person signing the certificate.

Further, applicants are already required to sign their papers,

pursuant to 37 CFR 1.33(b)2 and to attest to their contents

pursuant to 37 CFR 10.18. The MPEP does not impose an

additional burden in stating that 2 signatures are required.

Consistent with the burdens of these regulations and the

satisfaction of these burdens, the MPEP clarifies that the

certificate itself must be signed and the paper must be signedi

a signature on the paper is not a signature on the certificate.


It is noted that the circumstances of the absence of a signature

on the certificate of mailing in this instance fall squarely

within the prohibition set forth in the MPEP guidelines. The

amendment is signed, but the certificate, which follows the

close of the amendment, is not signed. Petitioner's arguments

about the acceptability of one signature are inconsistent with

their own prior practice. It is noted that in this case, a

review of the record reveals that with the filing of their

preliminary amendment on November 5, 2004, two signatures were

providedi a certificate of express mailing set forth at the

close of the paper was signed by Anthony Gross and the

preliminary amendment itself was signed by attorney Gross. The


(1) A patent practitioner of record appointed in compliance with § 1.32(b);

(2) A patent practitioner not of record who acts in a representative capacity

under the provisions of § 1.34;

(3) An assignee as provided for under § 3.71(b) of this chapter; or

(4) All of the applicants (§ 1.41(b» for patent, unless there is an assignee of the

entire interest and such assignee has taken action in the application in


accordance w1th § 3.71 of th1s chapter.


2 
37 CFR 1.33(b) Amendments and other papers. Amendments and other papers, except for


written assertions pursuant to § 1.27(C) (2) (ii) of this part, filed in the application must be

signed by:
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preliminary amendment itself was signed by attorney Gross. The

layout of the signature page is the same layout as that in

question (and set forth on page 2 of this decision). Moreover,

a review of the postcard for the paper that is at the heart of

this dispute reveals that Anthony Gross also mailed this paper.

Petitioner's arguments are further diminished by the fact that

the omission of a signature on the certificate of mailing was an

omission of petitioner's prior practice. In light of the clear

procedure to be followed by applicants set forth in the MPEP, it

is not proper to give applicants the benefit of 37 CFR 1.8 when

they have not followed that procedure.


Finally, with respect to the proffered substitute Certification

first presented on petition, the decision did state that "- a

signed certificate on petition cannot correct the present

error." This is a fact. A signed certificate of mailing

proffered as a substitute Certificate on petition is not an

adequate certificate for the original mailing. As stated in 37

CFR 1.8(b), the showing required to have correspondence

considered timely filed by being mailed in accordance with 37

CFR 1.8(a) includes supplying "an additional copy of the

previously mailed or transmitted correspondence and

certificate." There is no utility to the submission of a

substitute Certification. The issue is whether the original

certificate of mailing was in compliance. If it was not in

compliance, filing of a substitute Certification is not an

option to correct the deficiency. If a paper as originally

filed does not satisfy 37 CFR 1.8, the USPTO must use the actual

date of receipt in the USPTO as defined in 37 CFR 1.6.


The certificate of mailing on the paper was not signed.

Petitioner cannot correct this error in procedure by submitting

a signed certificate on petition. Accordingly, it was properly

decided in the prior decisions that the paper should not be

considered timely filed pursuant to 37 CFR 1.8. Thus, the

abandonment of the application stands.


CONCLUSION


The prior decision, which refused to withdraw the holding of

abandonment, has been reconsidered, and is affirmed.


Petitioner is not precluded from filing a petition to revive

pursuant to 37 CFR 1.137. However, continued delay in filing

such a petition, after this final agency decision, may be
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determined to be intentional delay and may preclude revival of

the application.


~v
Telephone inquiries 



regarding this decision should be directed


to Nancy Johnson, Senior Petitions Attorney, Office of Petitions


Charles Pearson

Director

Office of Petitions
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